Leave a comment

Ce face un mediator?

In primul rand trebuie amintit faptul ca medierea este un proces al partilor si nu al mediatorului. Deciziile sunt ale partilor si procesul de mediere este singura forma in care partile au control deplin asupra propriilor decizii.

Un mediator nu poate lua decizii in locul partilor, nu poate impune decizii pentru ca nu este nici judecator, nici arbitru, nu poate fi partinitor – trebuie sa ramana intodeauna neutru, nu poate da consultanta juridica sau de orice alt fel.
In schimb iti va da multa bataie de cap….iti va pune o multime de intrebari pentru a putea intelege problemele pe care le ai dar si pentru a te face sa vezi the big picture (imaginea in ansamblul ei). Ca mediator este foarte important sa stiu ce anume cauta partile sa obtina din acordul de mediere si care sunt asteptarile lor ca astfel sa le pot ajuta sa-si atinga scopul.

Medierea continua sa se extinda si tot mai multi dintre noi apelam la mediere incercand sa solutionam litigii in diferite domenii. Astfel medierea va deveni nu doar o alternativa de solutionare a disputelor ci modalitatea preferata, primul pas in rezolvarea lor intrucat partile vor realiza ca medierea costa mai putin, rezolva disputele lor intr-un timp mai scurt iar rezultatul obtinut ofera un nivel de satisfactie mai mare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: